BÉKÉS ISKOLÁK

A Békés Iskolák Közösség az iskolai bántalmazás megelőzésének és kezelésének lehetőségeivel foglalkozó elméleti szemináriumokból, műhelymunkából nőtte ki magát a résztvevő kollégák aktivitásának, a Békés Iskolák Program gyakorlati megvalósításáért tett erőfeszítéseinek köszönhetően. A közösséggé szerveződés 2015-ben indult útjára, amikor megalakult a Zuglói Békítő Team, és a zuglói Móra Ferenc Általános Iskolában elindult a pilot-projekt. A program megvalósítását és minél szélesebb körű elterjedését kezdettől fogva támogatta a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft.

A Békés Iskolák Program Stuart W. Twemlow (pszichiáter) és Frank C. Sacco (pszichológus) szerzőpáros negyven éves kutató- és terepmunkáján alapuló szemlélet és módszer az iskolai agresszió kezelésére és megelőzésére, melynek hazai adaptációját a Békés Iskolák Közösség szakemberei végzik.

A Békés Iskolák Közösség fő célkitűzése az iskolai agresszió megelőzése és kezelése. A Békés Iskolák Program rendszerszintű beavatkozást jelent, mely az iskolai bántalmazást a teljes intézményi légkör átalakításán keresztül igyekszik megelőzni. A jelenséget ugyanis az egész közösség problémájának tekinti, melynek fenntartásához a közösség minden tagja hozzájárul.

A program különböző modulok bevezetésével nem csupán a bántalmazókat és az áldozatokat, hanem mindenekelőtt a passzív szemlélő többség attitűdjét igyekszik megváltoztatni. Teszi mindezt az adott intézmény egyedi problémáinak feltárásával és a belső erőforrásainak, igényeinek megfelelő válaszok kidolgozásával, elsősorban az intézményben dolgozók kreatív részvételére építve.

A Békés Iskolák Program további célkitűzései:

1) a program iskolai bevezetésének előkészítése, az iskolai dolgozók felkészítése (tréning), a program megvalósításának folyamatos támogatása (szupervízió);

2) a téma elméleti kutatása, műhelymunka, a fogalmak tisztázása, önképzés;

3) regionális békítő teamek szervezése és koordinálása;

4) a program széleskörű népszerűsítése a szakemberek és laikusok körében;

5) az iskolai agresszió problémájával foglalkozó más szervezetekkel, szakemberekkel való együttműködés keresése, a velük való összefogás.

Évről évre egyre több intézmény köteleződik el a program ún. békítő szemlélete mellett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem kutatóinak segítségével 2019-ben elindult egy diagnosztikai projekt, amely a program intézményi szintű eredményességét
vizsgálja.

Azért csatlakoztunk a KERIB kezdeményezéshez, hogy a magyar gyermekintézmények számára szélesebb körben elérhetővé váljanak az olyan tudományosan megalapozott programok, amelyek hatékonyan és hosszú távon is eredményesen előzik meg és kezelik a bántalmazás
jelenségét. Hiszünk benne, hogy együtt eredményesebbek lehetünk!

A szervezet elérhetősége:

info@bekesiskolak.hu
tel.: +36 70 316 3941