EGYKŐ

EGYENSÚLYBAN – KÖZÖSSÉGBEN PROJEKT

ÁTFOGÓ ISKOLAI KONFLIKTUSKEZELÉSI ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTÉSI MODELL-PROGRAM

Dr. Magyar Erika (mediátor, jogász, resztoratív konfliktuskezelő) és dr. Fazekas Rita (mediátor, coach, jogász): 2017-től dolgozunk együtt iskolai közösségekben, általános iskolai osztályokban. 2019-ben Török Judit (mediátor, egyéni és teamcoach, pedagógus, pedagógiai tanácsadó) csatlakozott hozzánk, így hárman létrehoztuk az EGYKŐ – EGYensúlyban – KÖzösségben Projektet, amelynek célja a közösségek erősítése, konfliktusok, illetve bullying rendszerszintű megelőzése, kezelése.

Hiszünk a közösség erejében: egy olyan közösségben, amely a működési szabályait saját maga alakítja ki, együttműködőek, egymást segítőek a tagjai. Ezáltal jóval kevesebb a konfliktusuk, amelyeket viszont hatékonyan
és gyorsan tudnak kezelni. Egy ilyen békés légkörű közösségben gyakorlatilag megszűnik a bántalmazás (bullying), mert a tagjai nem tűrik azt: azonnal odalépnek az áldozat mellé, így a bántalmazó cselekmény nem kap teret.

Resztoratív (helyreállító) szemlélettel és módszerekkel fordulunk a közösségekhez.

Fókuszunkban elsődlegesen a konfliktusok kezelése áll, amelynek során a mediáció, facilitáció és a békítőkör módszereinek alkalmazásával dolgozunk, annak érdekében, hogy a kapcsolatokban felborult egyensúlyokat, a konfliktus során keletkezett sérelmeket az érintetteknek és a közösségnek sikerüljön helyreállítani.

A konfliktusok kezelésén túl bántalmazásmentes közösségek építésével foglalkozunk, amelynek során mind a diákokkal, mind a tanárokkal együtt dolgozunk és kiemelten fontos tartjuk, hogy a szülőket is meg tudjuk
szólítani. Valljuk ugyanis, hogy tartós, hosszútávú változást akkor lehet elérni, ha rendszerszemléletben gondolkodunk.

Legnagyobb eredményünknek azt tartjuk, hogy egy szolnoki általános iskolában sikerült mindhárom szintet – a diákok, pedagógusok, szülők szintjét – megszólítani és egy éven keresztül az 5. évfolyam valamennyi érintettjével, szülői közösségével és a pedagógusok önkéntes csoportjával sikerült együttműködnünk. A folyamatot a vírushelyzet miatt sajnos meg kellett szakítanunk, de bízunk benne, hogy folytatni tudjuk a megkezdett munkát.

Folyamatosan keressük az együttműködést hasonló célú szervezetekkel, mozgalmakkal, magánszemélyekkel. Fontosnak tartjuk a közös gondolkodást, párbeszédet a bullying megelőzése, kezelése, konfliktuskezelés és erős közösségek megteremtése témájában. Ezért is szeretnénk csatlakozni ehhez a kerekasztal kezdeményezéshez. Szívesen megosztjuk mi is a tapasztalatainkat a kerekasztal tagjaival, mint ahogy mi is nagyon kíváncsiak vagyunk mások ezen a téren elért eredményeire, tapasztalataira.

A szervezet elérhetőségei

dr. Fazekas Rita
drfazekas.rita@gmail.com ▪ www.fazekasrita.hu
Török Judit ▪ jtorok.judit@gmail.com
dr. Magyar Erika ▪ erika.magyar80@gmail.com